U bezoekt onze site met een verouderde browser. Dit kan ervoor zorgen dat de website niet optimaal werkt. Wij raden u aan onze site met een andere browser te bezoeken.

Zo kies je de juiste chemisch bestendige overall

Werken in de chemische sector brengt veiligheids- en gezondheidsrisico’s met zich mee, zoals (stof)explosies, brandwonden, verstikking en infecties. Volgens de Arbowet moeten werkgevers maatregelen nemen om deze gevaren te minimaliseren. Indien risico’s niet volledig kunnen worden uitgesloten, is het verplicht om chemisch beschermende kleding aan te bieden. Dit artikel helpt je bij het kiezen van de juiste chemisch bestendige overall.

Risicoanalyse en passende maatregelen

Volgens de Arbowet moeten werkgevers de gezondheid en veiligheid van werknemers beschermen door een risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E) uit te voeren. Dit proces omvat de volgende stappen:

  • Inventariseer de aanwezige gevaren voor gezondheid, welzijn en veiligheid.
  • Beoordeel hoe waarschijnlijk blootstelling aan deze gevaren is.
  • Evalueer de risico’s die aan de gevaren zijn verbonden.

Werkgevers moeten hierbij de arbeidshygiënische strategie volgen. Dat betekent dat zij eerst de bron van het probleem moeten aanpakken, bijvoorbeeld door schadelijke stoffen te vervangen door veiligere alternatieven. Als dat niet mogelijk is, moeten er technische maatregelen worden genomen, zoals het installeren van afzuigsystemen. Als deze stappen niet afdoende zijn, moeten er individuele maatregelen worden genomen, zoals het beperken van de blootstellingsduur. De laatste stap is het verstrekken van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM), zoals een chemisch bestendige overall.

Europese normen

Chemisch bestendige kleding moet voldoen aan Europese normen om de bescherming tegen specifieke gevaren te waarborgen. Hier volgt een overzicht van de belangrijkste normen:

Type 1: EN 943-1 & 2 Bescherming tegen gas, vloeistoffen, aerosolen en stofdeeltjes; naden zijn gasdicht.
Type 2: EN 943-1 Bescherming tegen stoffen, vloeistoffen en dampen; naden zijn niet gasdicht.
Type 3: EN 14605 Bescherming tegen sterke en gerichte stralen van vloeibare chemicaliën onder druk.
Type 4: EN 14605 Bescherming tegen nevels van chemische vloeistoffen onder druk.
Type 5: EN ISO 13982-1 Bescherming tegen het binnendringen van stofdeeltjes.
Type 6: EN 13034 Bescherming tegen lichte nevels van chemische stoffen.
Normen permeatie en penetratie

Chemische overalls worden getest op weerstand tegen permeatie (doorbraaktijd en snelheid waarmee stoffen doordringen) en penetratie (doordringing via naden en kleine gaatjes). Normen zoals EN374-3 en EN 13034-6 classificeren deze weerstandsniveaus.

Fysieke eigenschappen

Bij het selecteren van een chemische overall zijn fysieke eigenschappen zoals gewicht, flexibiliteit, comfort, nadensterkte en scheurweerstand belangrijk. Het materiaal moet voldoende bestendig zijn tegen scheuren en andere beschadigingen om effectief te zijn. Overwegingen kunnen ook zijn of een herbruikbare of wegwerpoverall geschikter is voor de werkzaamheden.

Veiligheidseigenschappen

Eigenschappen met betrekking tot de veiligheid van de drager worden gecertificeerd volgens verschillende normen (bijv. EN ISO 7854, EN ISO 9073, EN 1149). Deze classificaties geven aan hoe goed het kledingstuk bescherming biedt in diverse situaties.

Met deze informatie kun je een weloverwogen keuze maken voor de juiste chemisch bestendige overall, passend bij de specifieke risico's en werkzaamheden in de chemische sector.


Hulp bij uw keuze door een van onze specialisten

Scroll to top