U bezoekt onze site met een verouderde browser. Dit kan ervoor zorgen dat de website niet optimaal werkt. Wij raden u aan onze site met een andere browser te bezoeken.

Droogijs (CO2), Een geweldig koelmiddel, maar ken jij de gevaren?

Het belang van een betrouwbare meter en risicobewustzijn

Mensen die werken met droogijs als koelmiddel moeten worden beschermd tegen te hoge/gevaarlijke CO2-concentraties. Naast een betrouwbare CO2 meter is ook risicobewustzijn, het gebruik van de juiste PBM’s én adequate ventilatie/afzuiging belangrijk. De juiste combinatie van bovengenoemde zal het risico op CO2 ongevallen aanzienlijk reduceren. VTN biedt vaste en draagbare gasdetectiesystemen met infraroodsensoren die, op een betrouwbare manier, gevaarlijke CO2-concentraties in de lucht detecteren in zowel kortdurende als langdurende droogijs koelsituaties.


Droogijs – een geweldig koelmiddel, maar ook een bron van gevaar

Droogijs is CO2 in vaste vorm. Het wordt gebruikt om voedsel en dranken, maar ook farmaceutische producten te koelen. De afgelopen jaren was CO2 bijvoorbeeld essentieel voor het behoud van de koelketen van COVID-19-vaccinaties. Droogijs heeft verschillende voordelen in vergelijking met andere koelmiddelen: het is niet ontvlambaar of giftig en door zijn vaste toestand kan het worden gevormd in de vorm die het meest geschikt is voor elke afzonderlijke toepassing. Maar het veelzijdige koelmiddel is zeker niet vrij van gevaren.Terwijl de meeste mensen zullen denken aan het voor de hand liggende gevaar van de omgang met droogijs – cryogene brandwonden – is er nog een ander, helaas, onzichtbaar gevaar: CO2 keert door sublimatie bij zeer lage omgevingstemperaturen terug naar zijn gasvorm.

Omdat het kleurloos, reukloos èn zwaarder dan lucht is, kan het zich gemakkelijk, ongemerkt ophopen op de vloer van een ruimte maar ook op de bodem van en vat/tank. In kleinere, afgesloten ruimten of voertuigen kan dit in zéér korte tijd leiden tot kritieke CO2-concentraties. Wanneer iemand zich in deze ruimten bukt, ademt hij automatisch het gevaarlijke CO2 gas in zonder het te merken.Ongemerkt zal de CO2 het zuurstof in het bloed verdringen en dit zal leiden tot O2 tekorten in alle organen. Concentraties vanaf slechts 3 vol% hebben al een licht verdovende werking. Dit kan leiden tot concentratiestoornissen, bewusteloosheid en mogelijk zelfs de dood.

Een adequate ventilatie/afzuiging dicht bij de vloer is daarom essentieel, maar reken niet alleen op deze veiligheidsmaatregel. De enige betrouwbare manier om kritische CO2-concentraties in de lucht te kunnen detecteren is met gasdetectieapparatuur.


Toepassingsgebieden en geschikte gasdetectors

VTN biedt oplossingen voor de bewaking van CO2-niveaus in elke afzonderlijke situatie waarin droogijs gebruikt wordt. Hoewel het gebruik van CO2 als koelmiddel binnen de farmaceutische industrie de afgelopen jaren inmiddels wel bekend is, mogen we ook zeker de andere sectoren/industrieën die met CO2 werken niet vergeten. Met name de voedselvoorzieningsketen is sterk afhankelijk van het koelen van hun producten tijdens transport. Maar veel meer industriële sectoren, van catering en wijnproductie tot evenementenplanners en technische onderzoekscentra en laboratoria maken gebruik van droogijs.

Omdat iedere applicatie uniek is, wordt deze door VTN ook als zodanig benaderd. Er zal ter plaatse, door onze ervaren specialisten,  gekeken worden naar de juiste oplossing voor iedere situatie waarbij de klant van a-z ontzorgt wordt.

Voor de detectie van CO2 in toepassingen op het gebied van transport en logistiek raden wij altijd één van onze draagbare gasdetectors aan, zoals de Solo CO2 als enkel gasmeter óf een multigasmeter aangezien deze ook toxische en explosieve gassen én zuurstof detecteert.

Als vaste (stationaire) oplossing, bijvoorbeeld voor opslagfaciliteiten of koelcellen, is de IR CO2 transmitter een uitstekende keuze. Hij werkt in combinatie met een controller voor een betrouwbare en consistente bewaking van CO2-levels.


Hulp nodig bij uw keuze?

Onze specialisten staan voor u klaar om u te adviseren

Geschikte detectieoplossingen


De BW Solo Wireless is een lichtgewicht enkelvoudige draagbare gasdetector met continue real-time uitlezing van de gemeten gasconcentratie.
U heeft voor de keuze uit een van de volgende gassen: Zuurstof (O2), Koolstofmonoxide (CO), Koolstofdioxide (CO2), Waterstof (H2), Waterstofsulfide (H2S), Ammoniak (NH3), Zwaveldioxide (SO2), Stikstofmonoxide (NO), Stikstofdioxide (NO2), Blauwzuur (HCN), Dichloor (CI2), Fosfine (PH3), Ozon (O3), Etheenoxide (ETO) en Chloordioxide (CIO2).

keuze uit:
18 sensoren

Vanaf € 270,00

Teledyne Oldham OLCT100 XP meetkop (explosieveilig)
Gasdetectiemeetkop (Stationair / Vast Opgesteld)

De OLCT100 XP is een explosieveilige meetkop welke extreem geschikt is voor gebruik in een zware industriele omgevingen. Robuustheid en zijn compacte afmetingen zijn de belangrijkste troeven van deze veelzijdige meetkop. Afhankelijk van het gas zijn er verschillende sensoren beschikbaar zoals katalytische sensoren (brandbare gassen), elektrochemische sensoren (zuurstof en toxische gassen), halfgeleidersensoren (koelgassen en vluchtige organische verbindingen) of infraroodsensoren.

ATEX
+100 sensoren

Vanaf € 792,00

Teledyne Oldham CTX300 meetkop (zonder display)
Gasdetectiemeetkop (Stationair / Vast Opgesteld)

De CTX300 is een analoge gasdetectie meetkop geschikt voor detectie van toxische gassen, kooldioxide (CO2), en zuurstof. Daarnaast is het mogelijk om freongassen te detecteren. De stevige polycarbonaat behuizing voorzien van RVS schroeven en wartel maakt deze vast opgestelde gasdetector uitermate geschikt voor de voedselverwerkende industrie. Toepassingen bij verpakkingsmachines, vriestunnels en in de industriële koeltechniek zijn hierbij mooie voorbeelden.

+100 sensoren
Analoog

Vanaf € 748,00

Teledyne Oldham CTX300 meetkop (met display)
Gasdetectiemeetkop (Stationair / Vast Opgesteld)

De CTX300 is een analoge gasdetectie meetkop voorzien van display geschikt voor detectie van toxische gassen, kooldioxide (CO2), en zuurstof. Daarnaast is het mogelijk om freongassen te detecteren. De stevige polycarbonaat behuizing voorzien van RVS schroeven en wartel maakt deze meetkop uitermate geschikt voor de voedselverwerkende industrie. Toepassingen bij verpakkingsmachines, vriestunnels en in de industriële koeltechniek zijn hierbij mooie voorbeelden.

Analoog
Met display

Vanaf € 946,00

Teledyne Oldham GD10P meetkop (Infrarood)
Gasdetectiemeetkop (Stationair / Vast Opgesteld)

De GD10P infrarood gasdetector is ontworpen om effectief te reageren op gasrisico's in zeer moeilijke omgevingen zoals in de scheepvaart en offshore boorplatforms. Hij verschilt van andere IR absorptie transmitters op de markt dankzij het gebruik van een solid state IR infraroodbron waardoor het een ongeëvenaarde stabiliteit en uitzonderlijke levensduur heeft. De GD10P is zowel MED als SIL2 gecertificeerd (SIL3 software).

CO2/LEL
Infrarood

Vanaf € 2.195,00

Teledyne Oldham OLCT100 XPIR meetkop (infrarood)
Gasdetectiemeetkop (Stationair / Vast Opgesteld)

De OLCT100 XPIR is een explosieveilige gasdetectie meetkop (ATEX) voorzien van een infraroodsensor met 4-20 mA lineaire uitgang. Deze transmitter is bijzonder geschikt voor industriële toepassingen en geclassificeerde sites. Hij is speciaal ontwikkeld om middels een infrarood meetcel lekkage van CO2, SF6 en (brandbare) (koel)gassen te detecteren. Deze krachtige gasdetector is verkrijgbaar in een roestvrij stalen of aluminium versie.

ATEX
IR Sensor

Vanaf € 1.214,00

Scroll to top