U bezoekt onze site met een verouderde browser. Dit kan ervoor zorgen dat de website niet optimaal werkt. Wij raden u aan onze site met een andere browser te bezoeken.

Ken jij de gasgevaren die vrijkomen bij waterzuivering en waterbehandeling?

In een waterzuiveringsinstallatie kunnen bij het verwijderen van verontreinigingen en vaste stoffen gassen ontstaan. Deze gassen kunnen een gevaar vormen voor medewerkers die in de nabijheid van deze installaties en besloten ruimten aanwezig zijn.


Het zuiveringsproces en de bijbehorende gasgevaren

1.Voorbehandeling: Verwijdering van grotere afvalstoffen door het water door roosters (zeven) en zeven (zeven) te leiden, zand en grind door bezinking in bassins (gritverwijdering), vet door luchtinjecties die het vet naar de oppervlak (ontvetten). Daarnaast klaring door coagulatie-flocculatie, flotatie, filtratie.


2. Primaire behandeling: Fysieke en fysisch-chemische processen voor de verwijdering van een groot deel van het materiaal in suspensie door middel van sedimentatie. Andere processen: actieve koolfiltratie



3. Secundaire behandeling: Verwijdering van oplosbare verontreinigende stoffen (koolstof, stikstof, fosfor) via biologische, membraan- of fysisch-chemische processen.

  • Beluchting: biologische behandeling voor organische micro-organismen.
  • Zuivering: Het water wordt verder gezuiverd door het verwijderen van organisch slib voordat het wordt afgevoerd.

4. Slibverwerking: Afval afkomstig van Waterzuiveringsinstallaties kunnen worden gebruikt in verschillende processen die elektrische of thermische energie kunnen leveren via biogas of biosolids. In deze sectoren kunnen wij betrouwbare en geavanceerde oplossingen voor gasdetectie voorstellen.

5. Sanering: Neutralisatie van pathogene virussen en bacteriën door het gebruik van chloor, ozon of ultraviolet, of membraanfiltratie.


Gassen die vrijkomen tijdens het proces en de bijbehorende risico's

Afvalwater- en drinkwaterzuiveringsinstallaties produceren en gebruiken verschillende toxische en explosieve gassen zoals methaan, waterstofsulfide, ammoniak, kooldioxide, koolmonoxide, chloor, ozon, enz. Bovendien maken de verhoogde vorming van toxische gassen en de verminderde zuurstofconcentratie in besloten ruimten deze ruimten bijzonder gevaarlijk voor de werknemers.

Het risico kan worden geëvalueerd door de blootstelling van werknemers aan verschillende verontreinigende stoffen in de lucht in werkruimten te meten. De gemeten concentraties worden dan vergeleken met de tijdgewogen gemiddelden voor blootstelling gedurende 8 uur (TWA) en met de aanbevolen blootstellingslimieten voor kortere perioden (minder dan 15 minuten).

Gas Formule TWA EU STEL EU
Waterstofsulfide H2S 5 ppm   10 ppm  
Ammoniak NH3 10 ppm 20 ppm 20 ppm 50 ppm
Koolmonoxide  CO 50 ppm      
Kooldioxide  CO2        
Chloride  Cl2     0,5 ppm 0,5 ppm
Chloridedioxide  ClO2 0,1 ppm   0,3 ppm  
Ozon O3 0,1 ppm   0,2 ppm  

Producten en oplossingen voor gas- en vlamdetectie

Voor de detectie van gassen in waterzuiveringsinstallaties kunnen verschillende technologieën worden gebruikt.

Elektrochemische sensoren worden gebruikt om het zuurstofgehalte in de lucht of de aanwezigheid van giftige gassen zoals CO, H2S en Cl2 te controleren. Halfgeleidersensoren worden gebruikt bij hoge concentraties H2S of bij hoge omgevingstemperaturen.

Katalytische sensoren worden gebruikt voor de detectie van explosieve gassen.

Infraroodsensoren worden gebruikt voor de detectie van explosieve gassen zoals CH4 of kooldioxide (CO2 ) .

Sensoren met infraroodtechnologie worden aanbevolen voor corrosieve atmosferen of waar hoge niveaus van H2S aanwezig zijn. Bij een aanhoudende hoge concentratie van H2S (meer dan 3 ppm) bestaat het risico van verzadiging en vergiftiging voor standaard katalytische cellen.

Onze infraroodsensorcellen zijn niet gevoelig voor deze "vergiften" (H2S, gechloreerde oplosmiddelen...) en gaan langer mee. Het onderhoud wordt beperkt tot één jaarlijkse test.
Het energieverbruik is 2 keer lager dan bij katalytische detectoren, en ze hebben een garantie van 5 jaar.


Vragen, advies of hulp nodig bij uw keuze?

Onze specialisten staan voor u klaar om u te adviseren

Gerelateerde producten

Scroll to top